Συνάντηση με παραγωγούς του νομού Καστοριάς

Με κτηνοτρόφους και γεωργούς του νομού Καστοριάς συναντήθηκαν την Πέμπτη στις 15 Σεπτεμβρίου εκπρόσωποι της Καλλιστώς σε  ενημερωτική συνάντηση με τίτλο: Ζημιές από αρκούδα στη ζωική και φυτική παραγωγή: Προβλήματα και λύσεις. Η συνάντηση η οποία διοργανώθηκε από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος LIFE ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα – Μεταφορά βέλτιστων πρακτικών» το οποίο υλοποιείται στο νομό Καστοριάς από τον Οκτώβριο του 2010.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν κατά κύριο λόγο τους παραγωγούς του νομού, με κύριο άξονα τις ζημιές που προκαλεί η αρκούδα και με σκοπό να διερευνηθούν οι τρόποι συνύπαρξης ανθρώπου και άγριας ζωής. Ο αγροτικός τομέας (κτηνοτροφία, γεωργία, μελισσοκομία) είναι πολύ σημαντικός για την οικονομική και κοινωνική ζωή στην περιοχή Καστοριάς. Οι ζημιές που προκαλούν οι αρκούδες σε κοπάδια, μελίσσια, δενδρώδεις και άλλες καλλιέργειες αποτελούν μια σημαντική όχληση στον αγροτικό κόσμο. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες πρακτικές και μέτρα πρόληψης, που αν εφαρμοστούν σωστά μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις ζημιές αυτές και, συνεπώς να βελτιώσουν τους όρους συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας στην περιοχή.

Εκτός από τους συνεργάτες της Καλλιστώς οι οποίοι ενημέρωσαν το κοινό για τα μέτρα πρόληψης από ζημιές που προκαλεί η αρκούδα αλλά και για τα προβλεπόμενα μέτρα στήριξης των παραγωγών, παρόντες στη συνάντηση ήταν και εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ Κοζάνης οι οποίοι συζήτησαν με τους παρευρισκόμενους τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το καθεστώς αποζημιώσεων από ζημιές που προκαλούν άγρια ζώα.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, κ. Σαββόπουλος και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χαρούμενος, οι οποίοι έκαναν σχετικές παρεμβάσεις.

Posted on 22/09/2011, in Ημερίδες. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: