Οδικό Δίκτυο και Τροχαία Ατυχήματα με Μεγάλα Θηλαστικά

Τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς διοργάνωσε σεμινάριο με θέμα: Οδικό δίκτυο και τροχαία ατυχήματα με μεγάλα θηλαστικά. Το σεμινάριο, το οποίο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου LIFE ΑΡΚΤΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, αποσκοπούσε στην ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης ενός τροχαίου ατυχήματος στο οποίο εμπλέκεται αρκούδα ή κάποιο άλλο άγριο ζώο.

Προσκεκλημένοι στο σεμινάριο ήταν εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Τροχαίας, των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης της Εγνατίας Οδού, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των Δασαρχείων και των Φορέων Διαχείρισης. Μακροπρόθεσμος στόχος των σεμιναρίων αυτών, τα οποία θα επαναληφθούν για δύο ακόμα χρονιές, είναι να ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σχετικά με τους λόγους αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες, αλλά και να συντονιστούν μεταξύ τους και με τις Ομάδες Άμεσης Επέμβασης των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Για το σκοπό αυτό, εκπρόσωποι της Καλλιστώς, η οποία είναι εταίρος στο έργο LIFE ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ, συμμετείχαν με σχετικές εισηγήσεις στο σεμινάριο, ενώ παράλληλα δόθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους τόσο μία λίστα με τα τηλέφωνα της ΟΑΕ της Καλλιστώς όσο και ένα Πρωτόκολλο Επέμβασης με σκοπό να συζητηθεί,  και στο μέλλον να γίνουν βελτιώσεις ώστε η διαχείριση τροχαίων περιστατικών στα οποία εμπλέκονται άγρια ζώα να γίνεται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Στο σεμινάριο έγιναν επίσης εισηγήσεις και από εκπροσώπους της Εγνατίας Οδού ΑΕ.

Στο σεμινάριο παρουσιάστηκε και video της Καλλιστώς από επέμβαση της ΟΑΕ της οργάνωσης σε τροχαίο στο οποίο είχε τραυματιστεί σοβαρά μία αρκούδα στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα Παναγιά-Γρεβενά. Μπορείτε να δείτε το σχετικό video  στο κανάλι της Καλλιστώς στο YOUTUBE.

Ο κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, βιολόγος και συνεργάτης της Καλλιστώς μίλησε για το παράδειγμα του Ε-65 και της ΝΣΓΥΤ στην Κεντρική Ελλάδα, δίνοντας έμφαση μέτρα αντιμετώπισης του κατακερματισμού του βιοτόπου του λύκου.

Ο κ. Κωνσταντίνος Γώδης, βιολόγος και μέλος της ΟΑΕ της Καλλιστώς, παρουσίασε το πρωτόκολλο επέμβασης της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης

Η κ. Σούζαν Ρίγκλερ, κτηνίατρος και μέλος της ΟΑΕ της Καλλιστώς έκανε επίδειξη των τρόπων επέμβασης της Ομάδας με σκοπό τη διάσωση του ζώου που έχει τραυματιστεί.

Advertisements

Posted on 20/10/2011, in Ημερίδες. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: