Προσεγγίσεις αρκούδων σε οικισμούς

Τα πρόσφατα περιστατικά προσεγγίσεων αρκούδων σε οικισμούς, με χαρακτηριστικότερα αυτά στο Τσοτύλι Κοζάνης και στην παραλίμνια περιοχή της Καστοριάς (στην ευρύτερη περιοχή του Δισπηλιού), αποτέλεσαν το τελευταίο διάστημα αιτία έντονων συζητήσεων σχετικά με τη «φυσικότητα» και την «οριακότητα» του φαινομένου, αλλά και σχετικά με τους ενδεδειγμένους τρόπους διαχείρισης αντίστοιχων περιστατικών. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, στο πλαίσιο των έργων LIFE που υλοποιεί αυτή την περίοδο και στο πλαίσιο των δράσεων της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα, βρέθηκε στις περιοχές αυτές και σε συνεργασία και συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς (Δασαρχεία, Φορείς Διαχείρισης), πρότεινε και εφάρμοσε λύσεις για την αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών.


Την Παρασκευή στις 27 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε ειδική συνάντηση σχετικά με το ζήτημα της προσέγγισης αρκούδων σε οικισμούς, μεταξύ στελεχών του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, της Ειδικής Γραμματείας Δασών του ΥΠΕΚΑ και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δασαρχείων, των περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Οι εκπρόσωποι της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ που ήταν παρόντες στη συνάντηση κατέθεσαν προς εξέταση από το αρμόδιο Υπουργείο, ένα ειδικό Πρωτόκολλο αντιμετώπισης περιπτώσεων αλληλεπιδράσεων ανθρώπου και αρκούδας, ενώ παράλληλα τόνισαν την επιτακτική ανάγκη επικαιροποίησης, επισημοποίησης και ενεργοποίησης ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αρκούδα, ειδικό σκέλος του οποίου θα περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση περιστατικών προβληματικής προσέγγισης ατόμων αρκούδας σε οικισμούς. Αντίστοιχο αίτημα είχε διατυπωθεί από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ και στις 22-05-2012, σε κύκλο επαφών με το ΥΠΕΚΑ παρουσία εκπροσώπου της ΕΕ.


Μετά από πολύωρες συζητήσεις σχετικά με το ζήτημα αυτό και σχετικές τοποθετήσεις όλων των φορέων, το αρμόδιο Υπουργείο κατέληξε στην ανάγκη εξέτασης των Πρωτοκόλλων Επέμβασης που κατατέθηκαν από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Καλλιστώ και Αρκτούρο και στη συνέχιση των διαβουλεύσεων σχετικά με αυτό το ζήτημα, προκειμένου να οριστεί σύντομα ένα Κοινό και Ενιαίο Πρωτόκολλο Επεμβάσεων το οποίο θα υιοθετηθεί από τους αρμόδιους φορείς και θα υποστηριχθεί επικουρικά από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Στο ίδιο κλίμα, συμφωνήθηκε και η ανάγκη επικαιροποίησης και ενεργοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αρκούδα.

Το Πρωτόκολλο Αντιμετώπισης Περιπτώσεων Αντιμετώπισης Περιπτώσεων Αλληλεπίδρασης Αρκούδας και Ανθρώπου, το οποίο επεξεργάστηκε και παρέδοσε η ΚΑΛΛΙΣΤΩ προς εξέταση από τα αρμόδεια Υπουργεία, προέκυψε ως παραδοτέο τριών έργων LIFE στα οποία συμμετείχε και συμμετέχει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Advertisements

Posted on 30/07/2012, in Αρκούδα. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: