Το μονοπάτι της αρκούδας…

Για δυο εβδομάδες φέτος τον Αύγουστο, η Καλλιστώ και οι εθελοντές της βρεθήκαμε ξανά στο γνώριμο και φιλόξενο Γράμο. Σκοπός μας αυτή τη φορά ήταν η χάραξη ενός μονοπατιού γύρω από το Νεστόριο. Το μονοπάτι περνά από δάση οξιάς και βελανιδιάς, ανοιχτά λιβάδια και εγκαταλελειμμένα χωριά, ακολουθώντας τα ίχνη της αρκούδας και εισάγοντας τους επισκέπτες στη βιολογία και τις συνήθειες του μεγάλου θηλαστικού.
Οι εθελοντές και οι εθελόντριες μας δούλεψαν για δύο εβδομάδες, χαράσσοντας ξανά και καθαρίζοντας το παλιό μονοπάτι. Ταυτόχρονα, προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στο καθαρισμό των ανακλαστήρων που έχουν τοποθετηθεί στο οδικό δίκτυο της περιοχής, για να αποτρέπουν τις διαβάσεις των ζώων και τα τροχαία ατυχήματα. Πέρα από τη δουλειά, είχαμε φυσικά την ευκαιρία να περπατήσουμε στο Γράμο και τα χωριά του, να κολυμπήσουμε στον Αλιάκμονα, να γνωρίσουμε τους ανθρώπους, να φάμε και να πιούμε παρέα.
Καλά ήτανε και έγινε και καλή δουλειά. Θέλουμε λοιπόν ως Καλλιστώ κι ως ομάδα εθελοντών να ευχαριστήσουμε το Δήμο Νεστορίου, το Δήμαρχο και τους εργαζόμενους για τη φιλοξενία που μας παρείχαν, αλλά και όλους τους ανθρώπους του Νεστορίου που γνωρίσαμε και μας δεχθήκανε με χαρά. Και φυσικά, ως Καλλιστώ να ευχαριστήσουμε τους 25 περίπου εθελοντές και εθελόντριες που πήρανε μέρος σε αυτή τη δράση.
Τις επόμενες ημέρες, το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση των πινακίδων και θα είναι διαθέσιμο στους επισκέπτες, μαζί με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για την περιοχή, τους οικότοπους, την αρκούδα, τα χωριά.

Το εθελοντικό πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «EcotourismTrails» – «Differentiation of tourist product: Eco-tourism trails in the cross-border area for the promotion of alternative tourism» στο οποίο μετέχει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, σε συνεργασία με το Δήμο Νεστορίου και το Δήμο Κορυτσάς. Ο γενικός στόχος του έργου EcoTrails είναι η ανάπτυξη του οικολογικού τουρισμού και η προώθηση των πλούσιων φυσικών και πολιτιστικών πόρων της περιοχής μέσω της ανάδειξης της άγριας πανίδας, ως μέσο για την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης των ορεινών κοινοτήτων.

Posted on 03/09/2013, in Εθελοντικά Προγράμματα. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: