Συμμετοχή στη συνάντηση της Terra Madre στη Βουλγαρία

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ως συνεργαζόμενος εταίρος στο Ευρωπαϊκό έργο ESSEDRA – Environmentally Sustainable Socio-Economic Development of Rural Areas (βλ. http://see.efncp.org/essedra/ και https://www.facebook.com/pages/Essedra-Project-Terra-Madre-Balkans/169502376536928) ανέλαβε τη διοργάνωση αποστολής από την Ελλάδα στο Φυσικό Πάρκο “Belasitsa” της Βουλγαρίας, όπου το Σαββατοκύριακο 28-29 Σεπτεμβρίου 2013 έγινε η πρώτη συνάντηση του περιφερειακού φόρουμ «Terra Madre Belasitsa», αφιερωμένου στις παραδοσιακές συνθήκες διαβίωσης και το φυσικό περιβάλλον, ως εργαλεία για τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

Στη συνάντηση, που είχε δύο σκέλη, έκθεση ντόπιων προϊόντων και πιάτων παραδοσιακής κουζίνας το απόγευμα της 28ης Σεπτεμβρίου και εργαστήρι την επόμενη μέρα το πρωί, στα γραφεία του Πάρκου, από Ελληνικής πλευράς, εκπροσωπήθηκαν, εκτός από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, η οργάνωση «Πελίτι», το ΚΕΝΑΚΑΠ (Αναπτυξιακή Τρικάλων) και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Η εκπρόσωπος του «Πελίτι» παρουσίασε τις πολύχρονες προσπάθειες της οργάνωσης για τη διατήρηση ντόπιων ποικιλιών και σπόρων και την εμπειρία που έχει αποκομίσει μέχρι σήμερα Στη Βουλγαρία έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον δημιουργίας ανάλογης οργάνωσης, οπότε η παρουσίαση δεν είχε μόνο ιστορικό ή απολογιστικό χαρακτήρα.

Εκ μέρους της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, ο Διευθυντής της παρουσίασε τον αγώνα που κάνουν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και οι συμπαραστάτες τους ενάντια στην εκμετάλλευση των μεταλλείων χρυσού από την «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ». Αναφέρθηκε στο σχέδιο επένδυσης στην περιοχή, που απειλεί σημαντικούς φυσικούς και υδατικούς πόρους και βρίσκεται σε αντίθεση με άλλες παραγωγικές δραστηριότητες και, γενικότερα, στις προσπάθειες βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή.

Fotor01008165152
Ειδικότερη αναφορά έγινε στο τυροκομείο «Σταθώρη» στην Ιερισσό Χαλκιδικής, ο ιδιοκτήτης του οποίου είναι προφυλακισμένος, μαζί με άλλα τρία μέλη των επιτροπών αγώνα, κατηγορούμενος για την επίθεση στις εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» κοντά στις «Σκουριές» και για σύσταση «εγκληματικής οργάνωσης» (!).

Οι μετέχοντες στο εργαστήριο (πάνω από 50 άτομα από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ) έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς και ζήτησαν αναλυτικότερη ενημέρωση σε επόμενη συνάντηση του Terra Madre, που θα γίνει στη Σόφια.

Το «Terra Madre» (βλ. http://www.terramadre.org/) είναι ένα παγκόσμιο φόρουμ κοινοτήτων τροφίμων το οποίο ξεκίνησε το 2004, στο Τορίνο της Ιταλίας, από το Slow Food (http://www.slowfood.com/). Συνδέει μεταξύ τους μικρούς αγρότες και παραγωγούς τροφίμων, σεφ, εκπροσώπους ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και τη νεολαία για να προωθήσουν τρόπους βελτίωσης του συστήματος και της παραγωγής τροφίμων, με ένα βιώσιμο, φιλικό προς το περιβάλλον και δίκαιο τρόπο.

Posted on 08/10/2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε