Συμμετοχή της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ στο Διεθνές Συνέδριο «Διατήρηση του λύκου σε ανθρωπογενή περιβάλλοντα»

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συνέδριο για τη «Διατήρηση του λύκου σε ανθρωπογενή περιβάλλοντα» (Wolf conservation on human-dominated landscapes), που διοργανώθηκε από το πρόγραμμα LIFE SloWolf (http://www.conference.slowolf.si/) στην πόλη της Ποστόινα (Postojna) στη Σλοβενία το τριήμερο 25-27 Σεπτεμβρίου 2013.
Πάνω από 150 συμμετέχοντες από όλες τις χώρες τις Ευρώπης έφτασαν στην Σλοβενία, για να παρουσιάσουν 63 συνολικά εργασίες βασισμένες σε 5 θεματικές ενότητες:

1. Κοινωνιοβιολογία και οικολογία του λύκου
2. Παρακολούθηση των πληθυσμών του λύκου
3. Γενετική και μοριακή οικολογία του λύκου
4. Αντιμετώπιση και περιορισμός των συγκρούσεων του είδους με τη κτηνοτροφία
5. Ανθρώπινες στάσεις και απόψεις για το είδος

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ εκπροσωπήθηκε στο συνέδριο με δύο συνεργάτες της (Γιώργος Ηλιόπουλος, δρ. Βιολογίας και Μαρία Πετρίδου, Msc Γεωπόνος), συμμετέχοντας με μια προφορική παρουσίαση που αφορούσε στην επιλογή των θέσεων αναπαραγωγής των λύκων και πώς αυτή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εργασίας, καθορίζεται κυρίως από την ανθρωπογενή όχληση (http://www.springerlink.com/openurl.asp?genre=article&id=doi:10.1007/s10344-013-0746-3). Παράλληλα παρουσιάστηκε πόστερ, που αφορούσε στη χρήση και στην αποτελεσματικότητα των μέτρων πρόληψης που υιοθετούνται από τους κτηνοτρόφους στο Εθνικό Πάρκο Οίτης με σκοπό τη μείωση της σύγκρουσης λύκου και κτηνοτροφίας.

parousiasi

Το πόστερ παρουσίαζε τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε μετά από συνεργασία της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ με τον Φορέα Διαχείρισης του Ε.Π Οίτης, με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά τη σημασία των προληπτικών μέτρων στη μείωση της σύγκρουσης λύκου-κτηνοτροφίας. Μπορείτε να δείτε το πόστερ εδώ.

poster
Εκτός από τις παρουσιάσεις, στο συνέδριο πραγματοποιήθηκαν και δυο πολύ ενδιαφέροντα workshops με θέμα τον «πληθυσμιακό έλεγχο του λύκου», ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ζήτημα, καθώς και την «αξιοποίηση παρατηρήσεων από το ευρύ κοινό για την καταγραφή της κατανομής και του πληθυσμού του είδους», στο πρώτο εκ τω οποίων οι εκπρόσωποι της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ συμμετείχαν ενεργά με τον συντονισμό μιας εκ των 4 ομάδων συζήτησης.

workshop coordination

 

Posted on 18/10/2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: