Διάσωση αρκουδιού στην Αυγή της Καστοριάς

Στις 24 και 25 Απριλίου έλαβε χώρα επιχείρηση διάσωσης για ένα αρκουδάκι που εντοπίστηκε σε χωράφι από κάτοικο του Δημοτικού Διαμερίσματος Αυγής Καστοριάς. Το αρκουδάκι ήταν περικυκλωμένο απο τσοπανόσκυλα έτοιμα να το κατασπαράξουν. Επί τόπου έσπευσαν: υπάλληλος από το Δασαρχείο Καστοριάς, κλιμάκιο της Αστυνομίας και συνεργάτες των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων  «Καλλιστώς» και «Αρκτούρου».

Υπήρξαν αρκετές διαφωνίες ως προς το αν το αρκουδάκι είναι ορφανό ή αν έχει αποκοπεί προσωρινά από την μητέρα του η οποία το αναζητά ακόμα στην περιοχή. Τελικά, η Διεύθυνση Δασών, η οποία είναι και ο φορέας που έχει την τελική ευθύνη, αφού διαπίστωσε ότι το αρκουδάκι βρισκόταν ακόμα στην περιοχή, ενημέρωσε μέλη της ομάδας του «Αρκτούρου», που πήραν το ζώο στο Κέντρο Περίθαλψης της οργάνωσης στον Αετό.
Μ
ε αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων στην Ελλάδα δεν υπάρχει, προς το παρόν, ένα κοινά αποδεκτό πρωτόκολλο διαχείρισης περιστατικών με μικρά αρκουδάκια που αποχωρίζονται από τη μητέρα τους, η «Καλλιστώ» πρότεινε στο ΥΠΕΚΑ να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να καταρτιστεί και εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες και τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ» ένα κοινά αποδεκτό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιπτώσεων.
thiliko_arkoudaki_avgi_2
Υπενθυμίζουμε ότι στο εγκεκριμένο πρωτόκολλο διαχείρισης αλληλεπίδρασης αρκούδας-ανθρώπου (που εγκρίθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση – ΚΥΑ από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις 05/02/2014), δυστυχώς δεν περιλαμβάνεται η συγκεκριμένη κατηγορία περιπτώσεων  (αρκουδάκια που αποχωρίζονται από την μητέρα τους ή ορφανά αρκουδάκια). Η θετική εμπειρία από την πρόσφατη συνεργασία ανοίγει τον δρόμο σε όλους τους αρμόδιους φορείς να  συνεργαστούν εκ νέου προκειμένου να διαμορφωθεί ένα αντίστοιχο πρωτόκολλο για αυτή την εξειδικευμένη κατηγορία περιπτώσεων, προκειμένου να υπάρχει μια κοινή αντιμετώπιση στο μέλλον για τέτοιου είδους περιστατικά.

Advertisements

Posted on 13/05/2014, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

  1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΑΣ !!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: