Εαρινές επισκέψεις

Κατά την διάρκεια του Απρίλη και του Μάη έχουμε πολλά περιστατικά με αρκούδες που πλησίασαν περιοχές ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Οι αρκούδες που ξυπνάνε αυτή την εποχή από τον χειμέριο λήθαργο είναι συνήθως πολύ αδυνατισμένες και πεινασμένες. Αν δεν καταφέρουν να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες με αυτά που τους προσφέρει το δάσος ενδέχεται να πλησιάσουν περιοχές ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως π.χ. οπωρώνες, χωράφια με καλαμπόκι, μελίσσια ή ακόμα και στάνες.

hibernation

Οι «επισκέψεις» αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν με πολλούς και διάφορους τρόπους. Η Καλλιστώ στην διάρκεια της δεκαετούς πορείας της έχει επεξεργαστεί και προωθήσει όλα τα διαφορετικά μέτρα με τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν οι συγκρούσεις άγριας ζωής και ανθρώπου και μάλιστα έχει συμβάλει καθοριστικά στο να εφαρμοστούν πολλές από αυτές σαν μέρος της κυβερνητικής ή της Ευρωπαϊκής πολιτικής (δείτε εδώ, εδώ και εδώ)

Για να αναγκαστεί η αρκούδα να πλησιάσει τέτοιες περιοχές πρέπει η πείνα της να είναι εξαιρετικά μεγάλη για να μπορέσει να υπερνικήσει τον φόβο της για τον άνθρωπο. Η αρκούδα, όπως και όλα τα ζώα, φοβάται τον άνθρωπο και τον αποφεύγει. Αυτό που θέλουμε να δηλώσουμε υπεύθυνα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η μοναδική περίπτωση όπου αρκούδα μπορεί να επιτεθεί σε άνθρωπο είναι όταν νιώσει ότι απειλείται από αυτόν, η ίδια ή τα μικρά της. Σε κάθε άλλη περίπτωση η αρκούδα αποφεύγει τους ανθρώπους και τα μέρη τους.

Συνοψίζοντας, τα περιστατικά τόσο του Απριλίου όσο και του Μαΐου είναι όλα μέσα στα πλαίσια του φυσιολογικού για την συγκεκριμένη περίοδο (ξύπνημα από τον χειμέριο λήθαργο) και δεν έχει αυξηθεί σε καμία περίπτωση ο κίνδυνος για την ανθρώπινη ασφάλεια. Από την άλλη η Καλλιστώ, οι υπόλοιποι φορείς και η Πολιτεία δεν μπορούμε παρά να είμαστε σε μία κατάσταση εγρήγορσης προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε ότι όλα τα μέτρα τα οποία αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην ομαλή συνύπαρξη ανθρώπου και άγριας ζωής θα εφαρμόζονται.

Advertisements

Posted on 13/05/2014, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: