ΕΠΕΙΓΟΝ! Κάτω τα χέρια από τις ακτές μας!

Κάλεσμα 11 περιβαλλοντικών οργανώσεων προς τους πολίτες

να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία ενάντια στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό:

11οργανώσεις

Την επίσημη απόσυρση του νομοσχεδίου «Οριοθέτηση, διαχείριση, και προστασία αιγιαλού και παραλίας[1]» του Υπουργείου Οικονομικών απαιτούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις μέσα από τη νέα ιστοσελίδα «SOSγια τις ακτές»[2]. Πρόκειται για ένα διαδικτυακό χώρο φιλοξενίας όλων των πρωτοβουλιών κινητοποίησης ενάντια στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, αλλά και χώρο ενημέρωσης των πολιτών. Στόχος της ιστοσελίδας είναι να ενισχυθούν και να πολλαπλασιαστούν οι φωνές ενάντια στο σχέδιο που απειλεί να καταστρέψει την ακτογραμμή μας.

Επιπλέον, οι οργανώσεις ζητούν από τους υποψήφιους δημάρχους να λάβουν αμέσως θέση ενάντια στο  νομοσχέδιο και καλούν τους πολίτες να στηρίξουν τοπικές και εθνικές πρωτοβουλίες που έχουν συσταθεί για αυτό το σκοπό, ώστε να αποτραπεί η καταστροφή της παράκτιας ζώνης.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων:

1. Επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη των παραλιών από επιχειρηματικές δραστηριότητες

2. Απειλεί το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στην παραλία

3. Νομιμοποιεί αυθαίρετα κτίσματα επαγγελματικής χρήσης στην παραλία, ανοίγοντας το δρόμο να χτιστούν και άλλα χωρίς ουσιαστική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον

4. Αγνοεί το διεθνές και εθνικό νομικό πλαίσιο για την προστασία της παράκτιας ζώνης.

sos-aktes-pic01

 

Το μαζικό κύμα αντιδράσεων από πολλούς φορείς τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά κυρίως η συστράτευση χιλιάδων πολιτών ενάντια στο νομοσχέδιο[3], φαίνεται πως οδηγούν σε «πάγωμα» της διαδικασίας για μετά τις εκλογές. Το πάγωμα όμως δεν σημαίνει απόσυρση. Για αυτό το λόγο, η μάχη πρέπει να συνεχιστεί.

Σε αυτό ακριβώς στοχεύει και η ιστοσελίδα «SOSγια τις ακτές», η οποία συγκεντρώνει όλες τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες, προωθεί μήνυμα διαμαρτυρίας και αίτημα τοποθέτησης προς δημάρχους και περιφερειάρχες αφού η τοπική αυτοδιοίκηση παίζει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των ακτών, αλλά και παρέχει επιπλέον βήματα για περαιτέρω κινητοποίηση[4].

Οι 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις προτείνουν στους πολίτες να ζητήσουν από τους δημάρχους (νυν και υποψήφιους)να πάρουν αμέσως θέση ενάντια στο  νομοσχέδιο, να υποστηρίξουν την προστασία της παράκτιας ζώνης και να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες.

 

Σημειώσεις:

[1]Δείτε το νομοσχέδιο εδώ: http://www.opengov.gr/minfin/?p=4692

[2]Δείτε την ιστοσελίδα εδώ: http://www.sos-aktes.gr

 [3]Σε μια εβδομάδα, περισσότεροι από 100.000 πολίτες υπέγραψαν ηλεκτρονική διαμαρτυρία εναντίον του νομοσχεδίου

[4]Καλούμε τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες να κοινοποιήσουν στις οργανώσεις, τις θέσεις τους σχετικά με το νομοσχέδιο στο email: sosaktes@gmail.com

Για περισσότερες πληροφορίες:

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ – Πάνος Στεφάνου (Υπεύθυνος Επικοινωνίας), τηλ. 6946001618 & Λάζαρος Γεωργιάδης (Υπεύθυνος Δράσεων), τηλ. 6972640062

ΑΡΧΕΛΩΝ/Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας- Παναγιώτα Θεοδώρου, τηλ. 6951 009 785

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού– Μ. Λάζογλου, τηλ. 210 – 32 25 245 (εσωτ. 114) και Κ. Στεμπίλη, (Υπεύθυνη Επικοινωνίας), τηλ. 210 – 32 25 245 (εσωτ. 2)

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης – Δαρεία-Νεφέλη Βουρδουμπά (Υπεύθυνη Συντονισμού Προγράμματος), τηλ.:210 325 5341/εσωτ.103

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία – Μαλαμώ Κορμπέτη (Υπεύθυνη Πολιτικής), τηλ.694 62 49 450

Greenpeace – Άντζελα Λάζου Dean (Υπεύθυνη εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον), 2103840774-5, 6984617030

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS– Λουκία Καλαϊτζή (Υπεύθυνη Τύπου & Επικοινωνίας), τηλ.210 8228795

MEDASSET/Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών – Κωστής Γριμάνης, Διευθυντής, medasset@medasset.org, 210 3613572

MOm/Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας- Βαγγέλης Παράβας τηλ. 6946 283783, Σίλια Κρίνου τηλ. 210 5222888

Καλλιστώ/Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση – Γιώργος Θεοδωρίδης (Υπεύθυνος Επικοινωνίας), τηλ. 6978586568, 2310252530 (εσωτ 2)

WWF Ελλάς – Ιάσονας Κάντας (Υπεύθυνος Τύπου) τηλ. 6971859632, 210 3314893

Advertisements

Posted on 15/05/2014, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

  1. Αυτές τις μέρες & ώρες που διαβάζετε αυτό το μήνυμα ένα περιβαλλοντικό έγκλημα συντελείται στη «Σαχάρα» Ν.Καλλικράτειας-Ν.Ηράκλειας του Δήμου Ν.Προποντίδας με την ανοχή της πολιτείας! Αφού μέρος της «Σαχάρας» εκποιήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ – σε χρόνο ρεκόρ – ο νέος ιδιοκτήτης ανενόχλητος «χτίζει πάνω στην άμμο» καταστρέφοντας ένα σημαντικό φυσικό βιότοπο με αμμοθίνες («Κινούμενες θίνες της ακτογραμμής με Ammophila arenaria» (λευκές θίνες, κωδ.2120), ενώ δίπλα υπάρχει ένας προστατευόμενος οικότοπος προτεραιότητας με Ποσειδώνιες (κωδ.1120*)! Να σημειωθεί ότι πρόσφατα δίπλα ο Δήμος έχτισε ένα άλλο Beach Bar το οποίο έχει τη δική του αμαρτωλή (ηχορύπανση, επεκτάσεις κλπ) ιστορία!
    Εμείς ο κάτοικοι της περιοχής είμαστε υπέρ μιας ήπιας διαχείρισης-αξιοποίησης των ακτών μας προς όφελος τόσο της φύσης, του τοπίου όσο και ενός βιώσιμου τουριστικού μέλλοντος της χώρας μας, όμως τελευταία βιώνουμε την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής μας. Βασικά δικαιώματά μας όπως η προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος, η ποιότητα ζωής στο οικιστικό περιβάλλον, η ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα κά θίγονται άμεσα. Άραγε υπάρχουμε στο μυαλό αυτών που αποφασίζουν, μελετούν/σχεδιάζουν και τελικά αδειοδοτούν?

    Η Περιβαλλοντική Ομάδα «ΣΑΧΑΡΑ»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: