Τροχαίο με αρκούδα στην παλιά εθνική οδό Κοζάνης – Καστοριάς

Δελτίο Τύπου 19/01/2015

Το πρώτο τροχαίο ατύχημα για το 2015 με θύμα αρκούδα συνέβη σήμερα στις 06:00πμ το πρωί στην παλιά εθνική οδό Κοζάνης – Καστοριάς. Ευτυχώς δεν κινδύνεψε η ζωή του οδηγού, ο οποίος μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο για προληπτικούς μόνο λόγους. Στο σημείο όπου έγινε το ατύχημα η παλιά εθνική οδός , οδεύει παράλληλα και σε πολύ κοντινή απόσταση με τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού ΚΑ45, στον οποίο τοποθετήθηκε πρόσφατα υπερ-ενισχυμένος φράχτης σε όλο το μήκος του από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ.

Επί πλέον στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA έχουν τοποθετηθεί στον κάθετο άξονα ΚΑ45 «Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή» τόσο ενημερωτικές πινακίδες για την ενδεχόμενη διέλευση αρκούδων, όσο και ειδικοί ανακλαστήρες φωτός για την άγρια πανίδα με στόχο την ελαχιστοποίηση των ατυχημάτων. Αντίστοιχες πινακίδες έχουν τοποθετηθεί και στην παλιά εθνική οδό που οδεύει παράλληλα με τον κάθετο άξονα.

Λόγω της έλλειψης φράχτη επί της παλιάς Εθνικής Οδού και της πυκνής βλάστησης σε πολλά σημεία εκατέρωθεν του δρόμου, οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σεβόμενοι το όριο ταχύτητας.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, που ειδοποιήθηκε από την τροχαία Καστοριάς προσπάθησε να σώσει το άτυχο ζώο, αλλά αυτό κατέληξε ενώ κτηνίατρος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ βρισκόταν καθ’ οδόν.

Μέλος της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ που πραγματοποίησε αυτοψία στο σημείο διαπίστωσε ότι πολύ κοντά στο σημείο του ατυχήματος υπάρχει διπλή υπόγεια διάβαση πανίδας την οποία προφανώς το άτυχο ζώο δεν χρησιμοποίησε και ίσως αυτό να οφείλεται στο νεαρό της ηλικίας του.

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ εκφράζει την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι δεν ειδοποιήθηκε από την τροχαία Καστοριάς παρά το γεγονός ότι διατηρεί στην περιοχή Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) για την αρκούδα στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA. Επιπλέον μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την διαχείριση έκτακτων περιστατικών με αρκούδες, η τροχαία όπως και όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες, έχει την υποχρέωση να ενημερώνει και τις δύο Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.

Το φαινόμενο των τροχαίων ατυχημάτων με αρκούδες θα μελετηθεί σε Διεθνές Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA. Το συνέδριο που θα λάβει χώρα στην πόλη της Καστοριάς στις 6,7 και 8 Φεβρουαρίου, θα έχει θέμα «Υποδομές μεταφορών και άλλες κατηγορίες συγκρούσεων αρκούδας-ανθρώπου».

Τέλος, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ θέλει για ακόμα μία φορά να τονίσει ότι οι οδηγοί δεν μπορούν να εφησυχάζουν κατά τους χειμερινούς μήνες. Και αυτό γιατί ο χειμέριος λήθαργος των αρκούδων μπορεί είτε να ξεκινήσει αργότερα (λόγω έλλειψης τροφής, λόγω ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή) είτε να διακοπεί (λόγω ανθρωπογενούς όχλησης) με αποτέλεσμα κάποιες αρκούδες να δραστηριοποιούνται και κατά τη χειμερινή περίοδο.

Περισσότερες πληροφορίες: Γιώργος Θεοδωρίδης, Υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ: τηλ. 2310 252530 (εσωτ.2), κιν. 6978586568, email communication@callisto.gr

Advertisements

Posted on 19/01/2015, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: