Αρχεία Ιστολογίου

Μαθαίνουμε και παίζουμε για το τσακάλι

Αφισα_τσακαλι (2)

Advertisements

Υποστηρίζουμε την ΚΑΛΛΙΣΤΩ για να συνεχίσει να λειτουργεί η ομάδα BET (Bear Emergency Team)

ADV-BET-en-01

Η Καλλιστώ στο Green Party!

Δείτε φωτογραφίες από τις δραστηριότητες της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ στο Green Party που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Καλές Γιορτές!!!

Το 12ο τροχαίο ατύχημα στον κάθετο άξονα «Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή». Θύμα μικρό αρκουδάκι

Mόλις ένα μήνα μετά το προηγούμενο τροχαίο ατύχημα με θύμα μεγάλη θηλυκή αρκούδα, σημειώθηκε σήμερα το πρωί, περίπου στις 7.30, και νέο τροχαίο ατύχημα με θύμα μία μικρή αρκούδα και πάλι στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής και συγκεκριμένα στο ύψος του βυρσοδεψείου της ΕΞΠΟΤΑΝ. Η νεαρή αρσενική αρκούδα, ηλικίας 1,5 ετών και βάρους 65 κιλών, χτυπήθηκε θανάσιμα από διερχόμενο όχημα, ενώ ο οδηγός του οχήματος έφυγε χωρίς να ειδοποιήσει την Τροχαία.
Όταν έφτασε στο σημείο του ατυχήματος εκπρόσωπος της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ το ζώο ήταν ήδη νεκρό και μεταφέρθηκε στο Δασαρχείο Καστοριάς. Τα αποτελέσματα της νεκροψίας η οποία έγινε από τον αρμόδιο νομοκτηνίατρο και την κτηνίατρο της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, έδειξαν πως η άτυχη αρκούδα είχε υποστεί ρήξη ήπατος και αορτής, ενώ είχε εκτεταμένη εσωτερική αιμορραγία και σπασμένο το δεξί μπροστινό πόδι.


Όπως έχει επανειλημμένα τονισθεί η ακατάλληλη περίφραξη του αυτοκινητόδρομου στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής (Ε45) και η απουσία ή ελλιπής διαμόρφωση κατάλληλων διαβάσεων για την άγρια πανίδα, συνεχίζουν να αποτελούν τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες και για τις οποίες μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν προβεί σε καμία απολύτως διορθωτική κίνηση.
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ τονίζουμε πως το πρόβλημα του αποδεκατισμού αρκούδων στη περιοχή της Καστοριάς θα παραμένει μέχρι την ολοκληρωμένη τοποθέτηση επαρκούς φράχτη από την Εγνατία Οδό Α.Ε σε όλο το μήκος του κάθετου άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής, σε συνδυασμό με την δρομολόγηση της κατασκευής ή αναδιαμόρφωσης κατάλληλων διαβάσεων πανίδας – πράσινων γεφυρών κ.λπ. Η αντικατάσταση της περίφραξης αποτελεί επείγουσα ανάγκη πριν θρηνήσουμε και ανθρώπινα θύματα, σε ένα δρόμο ο οποίος έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνος τόσο για τις αρκούδες όσο και για τους οδηγούς. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως από το 2009 μέχρι σήμερα, το σημερινό περιστατικό είναι το 12ο το οποίο σημειώνεται στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής, ενώ είναι το 9ο θανατηφόρο για την αρκούδα τροχαίο.

Σημείωση του έργου LIFE ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, σε συνεργασία με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ και την ΑΝΚΑΣ, ξεκίνησαν την υλοποίηση κοινοτικού προγράμματος LIFE-Nature στην περιοχή (ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ), δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις οι οποίες θα περιορίσουν το φαινόμενο των τροχαίων ατυχημάτων με αρκούδες και την άγρια πανίδα γενικότερα. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου προβλέπεται μεταξύ άλλων η εγκατάσταση ειδικής σήμανσης και τεχνικών αποτρεπτικών μέτρων, που θα εξασφαλίσουν ασφαλέστερο οδικό δίκτυο και μείωση της θνησιμότητας άγριων ζώων. Τα μέτρα αυτά προβλέπεται να ληφθούν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, την επόμενη άνοιξη (2012). Τονίζουμε και πάλι πως το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά μόνο με την τοποθέτηση της κατάλληλης περίφραξης και την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από την Εγνατία Οδό και την Ελληνική Πολιτεία.

Η αντικατάσταση της περίφραξης αποτελεί πια ζήτημα ζωής και θανάτου, τόσο για τις αρκούδες όσο και για τους ίδιους τους οδηγούς!

Ελαιώνες 5Κ

Σας περιμένουμε στην 5η Συνάντηση Οικογενειακής Πεζοπορίας, στους Ελαιώνες Πυλαίας.

Η Καλλιστώ στηρίζει τη διοργάνωση η οποία όπως κάθε χρόνο είναι ανοιχτή για οικογένειες, ποδηλάτες και δρομείς, ενώ ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες είναι οι οικογένειες με μικρά παιδιά και άτομα τρίτης ηλικίας.

Η Καλλιστώ θα σας περιμένει στον πρώτο σταθμό για να ενημερωθούμε για τα άγρια ζώα αλλά και να φτιάξουμε ενδιαφέρουσες κατασκευές με τους μικρούς μας φίλους.

Ημερομηνία: 6 Νοεμβρίου 2011
Τόπος συνάντησης: Οδός Τοσίτσα, Ελαιώνες Πυλαίας, Θεσσαλονίκη
Διαδρομή: Δασικός δρόμος Ελαιώνων (Δείτε τη διαδρομή στο χάρτη)
Μήκος διαδρομής: 5000 μέτρα
Ώρα συγκέντρωσης: 11.00 (Αρσάκεια Σχολεία)
Έναρξη πεζοπορίας: 12.00
Συμμετοχή δωρεάν και ελεύθερη για όλες τις ηλικίες.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.5000.gr

 

 

Γίνετε χορηγοί μας με όσα πιο πολλά κλικ μπορείτε!

Για 3η συνεχόμενη χρονιά η Καλλιστώ συμμετέχει στο διαγωνισμό της Eurocharity. Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή ένα κλικ είναι αρκετό για να υποστηρίξετε τη δράση μας.
Ψηφίζουμε και στηρίζουμε την ΚΑΛΛΙΣΤΩ και πιο συγκεκριμένα την ΟΜΑΔΑ ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΚΟΥΔΑ-BEAR EMERGENCY TEAM!! Επίσης προωθούμε τη διαδικασία της ψηφοφορίας σε όσους περισσότερους φίλους μας μπορούμε με την ελπίδα ότι φέτος είναι η χρονιά μας!

Χρήσιμες συμβουλές για την ψηφοφορία
• Ψηφίζουμε πάντοτε την Καλλιστώ και τουλάχιστον ακόμη μια ΜΚΟ. Έχουμε το δικαίωμα να ψηφίσουμε από όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυσρομείου που έχουμε.
• Στη συνέχεια ελέγχουμε τα mailbox μας και ανοίγουμε το mail που μας έρχεται από την eurocharity έτσι ώστε να επιβεβαιώσουμε την ψήφο μας. !ΠΡΟΣΟΧΗ! μόνο εάν προχωρήσουμε στη διαδικασία επιβεβαίωσης, είναι έγκυρη η ψήφος μας.
• Σε περίπτωση που ψηφίσουμε από λογαριασμό hotmail, κατά πάσα πιθανότητα το mail επιβεβαίωσης πάει στα spam, οπότε ανοίγουμε τα spam και επιβεβαιώνουμε. Σε περίπτωση που ψηφίζουμε από yahoo η απάντηση έρχεται με μια μικρή καθυστέρηση.
• Αυτή είναι η διεύθυνση στην οποία μπαίνουμε για να ψηφίσουμε http://polls.eurocharity.gr/index.php?pi=2&di=100222&st=ydff . Αλλιώς στο http://eurocharity.gr/el και κλικάρουμε στο εικονίδιο πάνω δεξιά με την ένδειξη ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΚΟ.
• Η ψηφοφορία διαρκεί μέχρι και της 25 Νοεμβρίου
Kαλή Ψήφο και Καλή μας Επιτυχία!!!

Δείτε εδώ το έργο της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα της Καλλιστώς.

Εκτίμηση ζημιών που προκαλούν τα μεγάλα σαρκοφάγα

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ είναι ο Έλληνας εταίρος του ευρωπαϊκού έργου LIFE EX-TRA με τίτλο «Βελτίωση των συνθηκών για τη διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων – μεταφορά βέλτιστων πρακτικών». Το έργο αυτό, το οποίο υλοποιείται παράλληλα σε Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία και Ρουμανία, αποβλέπει στην ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών για τη διατήρηση της αρκούδας και του λύκου, μεταξύ των διαφορετικών χωρών της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης (Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα) και τριών προστατευόμενων περιοχών στην Ιταλία.

Στην Ελλάδα, περιοχή εφαρμογής του έργου είναι οι ορεινές περιοχές του νομού Τρικάλων και οι δράσεις του επικεντρώνονται στη συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας με σκοπό τη βελτίωση των στάσεων και της τεχνογνωσίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων στα διάφορα ζητήματα διατήρησης των μεγάλων σαρκοφάγων.

Στο πλαίσιο του παραπάνω έργου, την Πέμπτη στις 29 Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε σεμινάριο από την Καλλιστώ για την εκτίμηση των ζημιών που προκαλούν τα μεγάλα σαρκοφάγα, στον Κορυδαλλό του νομού Τρικάλων. Βασικοί εισηγητές στο σεμινάριο ήταν κτηνίατροι, υπάλληλοι του Εθνικού Πάρκου του Gran Sasso στην Ιταλία, οι οποίοι μετέφεραν τη δική τους τεχνογνωσία και εμπειρία σε ό,τι αφορά το ζήτημα των εκτιμήσεων των ζημιών, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για το σύστημα αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και τον τρόπο λειτουργίας του. Σχετική εισήγηση εκ μέρους του ΕΛΓΑ έγινε από τον κ. Δημήτρη Καντερέ, προϊστάμενο του γραφείου ζωικού κεφαλαίου του ΕΛΓΑ Λάρισας.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν υπάλληλοι των καταστημάτων του ΕΛΓΑ Λάρισας, Κοζάνης και Ιωαννίνων, εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, εκπρόσωποι των Δασαρχείων Τρικάλων και Ιωαννίνων και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων,

Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε αυτοψία σε κτηνοτροφικά ζώα, θύματα επίθεσης λύκου και πρακτική εκπαίδευση.

Δείτε στην ιστοσελίδα του έργου LIFE EX-TRA  το Εγχειρίδιο Για Την Εκτίμηση Ζημιών Από Μεγάλα Σαρκοφάγα στο Ζωικό Κεφάλαιο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Απαράδεκτη τροπολογία ουσιαστικά καταργεί το Πράσινο Ταμείο!!!

Επιστροφή σε εποχές καταλήστευσης και σκοτεινής διαχείρισης των φόρων, εισφορών και προστίμων που το κράτος εισέπραττε για περιβαλλοντική προστασία και αποκατάσταση προμηνύει η απαράδεκτη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, στο σχέδιο νόμου «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σ/ν που ψηφίστηκε χθες επί της αρχής, το 95% των πόρων που εισπράττονται υπέρ του Πράσινου Ταμείου από τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και την τακτοποίηση αυθαιρέτων, μέσω της εμπορίας ρύπων και της είσπραξης προστίμων για περιβαλλοντικά εγκλήματα, θα καταλήγουν τελικά στον κρατικό προϋπολογισμό. Το ίδιο προφανώς ισχύει και για τους πόρους του Ειδικού Φορέα Δασών που ενσωματώθηκε στο Πράσινο Ταμείο και χρηματοδοτεί τις απαραίτητες ενέργειες για τη δασική προστασία και διαχείριση.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Greenpeace και WWF Ελλάς, με τη ρύθμιση αυτή επανέρχεται το απαράδεκτο καθεστώς που ίσχυε πριν την ίδρυση του Πράσινου Ταμείου. Τότε που το κράτος εισέπραττε άδηλου ύψους περιβαλλοντικούς φόρους από τη χρήση βενζίνης, καθώς και περιβαλλοντικά τέλη και πρόστιμα, αλλά απέδιδε ένα απειροελάχιστο ποσοστό στο αλήστου μνήμης Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ). Τώρα, αποδεικνύονται ανειλικρινείς και οι δεσμεύσεις του Υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου ότι τα πρόστιμα από την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων θα διατεθούν για αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει προκληθεί.

Η ίδρυση του Πράσινου Ταμείου με τον ν. 3889/2010 αποτέλεσε θετική εξέλιξη για την περιβαλλοντική πολιτική στην Ελλάδα, καθώς γέννησε ελπίδες πως επιτέλους θα αποδοθούν στο περιβάλλον όσα εισπράττονται για την προστασία του. Γέννησε επίσης ελπίδες ότι η διάθεση των πόρων σε έργα όπως αστικές και περιαστικές αναπλάσεις (στο πλαίσιο του «περιβαλλοντικού ισοζυγίου» της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους), ενεργειακές αναβαθμίσεις του κτιριακού αποθέματος και αποκατάστασης υποβαθμισμένων βιοτόπων θα έδινε την απαραίτητη ώθηση σε «πράσινες» οικονομικές δραστηριότητες που στην Ελλάδα παραμένουν πολύ περιορισμένες.

Δεδομένου ότι η διάθεση των πόρων που εισπράχθηκαν από τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων πρέπει, βάσει σχετικής απόφασης του ΣτΕ να διατεθεί για αστικές αναπλάσεις και διατήρηση περιβαλλοντικού ισοζυγίου, η νέα ρύθμιση δημιουργεί και σοβαρά ερωτήματα για τη νομιμότητά της. Με τη ρύθμιση του σχεδίου νόμου για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου, δίνεται ένα πρόωρο τέλος στο Πράσινο Ταμείο.

Επικοινωνία:
Θεοδότα Νάντσου, WWF Ελλάς, τηλ. 6982471722
Δάφνη Μαυρογιώργου, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τηλ. 6977205351
Ερμιόνη Φρεζούλη, Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, τηλ. 6972090253

Θέρμης Δρώμενα 2011

  Κατά τη διάρκεια των παιδικών εργαστηρίων στα Θέρμης Δρώμενα