Σαρωνικός και Σκουριές: οι ευθύνες του κράτους και το χρέος των πολιτών

Τον τελευταίο μήνα δύο περιπτώσεις περιβαλλοντικών καταστροφών μεγάλων διαστάσεων απασχόλησαν την κοινή γνώμη. Ο λόγος για την θαλάσσια ρύπανση που προήλθε από την βύθιση (για άγνωστους -μέχρι στιγμής- λόγους) του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ κοντά στην Σαλαμίνα και για την συνεχιζόμενη εξόρυξη χρυσού από την Eldorado Gold στις Σκουριές Χαλκιδικής.

 

Η Καλλιστώ νιώθει την ανάγκη να τονίσει τα παρακάτω:

-Είναι γεγονός ότι για ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τις ευθύνες τους (μεγάλες εταιρείες, πολιτεία, πολίτες, ακόμα και οι ίδιες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ). Ωστόσο το μερίδιο της ευθύνης δεν είναι ίδιο για όλους:  Το κράτος  (κυβέρνηση και δημόσιες υπηρεσίες) έχει το μερίδιο του λέοντος καθώς , σύμφωνα με το άρθρο 24 του ισχύοντος Ελληνικού Συντάγματος «η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός».

 

-Οι κρατικές ευθύνες  δεν μπορούν, ωστόσο, να αποτελούν άλλοθι για την αδράνεια των πολιτών: Τόσο οι μεμονωμένοι  πολίτες όσο και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έχουμε χρέος να ελέγχουμε την Πολιτεία αλλά και να βάζουμε το λιθαράκι μας ,στο μέτρο του δυνατού, μέσω του ακτιβισμού στην καθημερινή μας ζωή.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε για την αποτροπή της επιδείνωσης της καταστροφής:

 

□Για την περίπτωση του Σαρωνικού:

Όπως επισημαίνουν το WWF και η  Greenpeace σε ανακοινώσεις τους …..

 

Αν βρίσκεσαι σε μία από αυτές τις περιοχές που έχει φτάσει το πετρέλαιο:

  1. Πρόσεχε να μην έρθει σε επαφή το δέρμα σου με το πετρέλαιο, επειδή είναι επικίνδυνο.
  2. Αν θέλεις να βοηθήσεις με τον καθαρισμό χρειάζεσαι σίγουρα γάντια πετρελαίου, μάσκα, γαλότσες και ειδική φόρμα, αφού πρώτα όμως επικοινωνήσεις με τον δήμο της περιοχής και την εταιρεία καθαρισμού για να σου πουν πού μπορείς να αφήσεις ό,τι μαζέψεις (γιατί είναι τοξικά απόβλητα – ΔΕΝ τα πετάμε στα σκουπίδια).
  3. Η επιχείρηση απορρύπανσης είναι μία δύσκολη και σε περιπτώσεις υψηλής έντασης εργασίας. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η ρύπανση να μεταφερθεί σε καθαρά σημεία της παραλίας (πχ από τα ίχνη που αφήνουν οι βρώμικες γαλότσες, από τη λανθασμένη απόρριψη πετρελαιωμένων στολών κτλ).
  4. Μην επιχειρήσεις απορρύπανση αν δεν έχεις εξασφαλίσει: α. ότι προστατεύεις τον εαυτό σου και την υγεία σου, β. ότι δεν θα μεταφέρεις τη ρύπανση σε καθαρό σημείο της παραλίας, γ. ότι είσαι σε συνεννόηση με τοπικές αρχές και συνεργεία καθαρισμού, ώστε το πετρέλαιο που θα συλλέξεις να καταλήξει σε ειδική διαχείριση.

Τι να κάνω αν βρω κάποιο ζώο μέσα στο πετρέλαιο;

 

Αν εντοπίσεις πουλί ή άλλο ζώο σε πετρέλαιο μην το αφήσεις να ξαναμπεί στο νερό.

  1. Μπες ανάμεσα στη θάλασσα και σε αυτό, κύκλωσέ το, πιάσε το με κάποιο πανί ή πετσέτα
  2. Βρες ένα κουτί για να το μεταφέρεις, άνοιξε τρύπες αρκετά μεγάλες για να περνάει αέρας και να μην κινδυνεύει το ζώο από τις αναθυμιάσεις.
  3. Για πουλιά, επικοινώνησε άμεσα με την ΑΝΙΜΑ, 2109510075 & 6972664675
  4. Για θαλάσσιες χελώνες, επικοινώνησε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, 210 5231342, 210 89 82 600

 

 

□Για την περίπτωση των Σκουριών:

Το επίδικο τη στιγμή αυτή είναι η παραβίαση των όρων της σύμβασης, που έχει υπογραφεί μεταξύ κράτους και «Ελληνικός Χρυσός».

Πιστεύουμε ότι η σύμβαση αυτή δεν έπρεπε να υπογραφεί ποτέ, καθώς συνεπάγεται εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή και θέτει σε κίνδυνο τόσο τη δημόσια υγεία όσο και την κοινωνική συνοχή στην περιοχή. Μπορεί να δημιουργεί μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας, απειλεί όμως χιλιάδες άλλες θέσεις στους τομείς του τουρισμού και της αγροτικής οικονομίας. Με άλλα λόγια, δεν υποσκάπτει μόνο το υπέδαφος, αλλά και κάθε δυνατότητα βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή!

Πέραν αυτών, όμως, για τα οποία έχουν γραφεί πολλά και καλά τεκμηριωμένα (βλ. π.χ. https://soshalkidiki.wordpress.com/ και http://antigoldgr.org/), υπάρχει και το ζήτημα των πολλών και διαπιστωμένων παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και, φυσικά, το μείζον ζήτημα που κρίνεται την περίοδο αυτή, σχετικά με τη δυνατότητα μεταλλουργίας  στην περιοχή, χωρίς τη χρήση κυανίου, με τη μέθοδο της «ακαριαίας τήξης». Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχουν εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες στο κατά πόσο είναι εφικτή η χρήση της μεθόδου αυτής , με δεδομένη την υψηλή περιεκτικότητα των εδαφών σε αρσενικό, ενώ η εταιρία δεν έχει δώσει ικανοποιητικές αποδείξεις για την εφαρμογή της , που είναι συμβατική υποχρέωσή της. Η Eldorado Gold, ανησυχώντας, προφανώς, για την παραπομπή του θέματος στη διαιτησία, επέλεξε μια πολιτική εκβιασμών προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των μετόχων της, ακόμα και σε βάρος της τοπικής κοινωνίας και του δημοσίου συμφέροντος.

 

Ως ΚΑΛΛΙΣΤΩ έχουμε επανειλημμένα συνταχθεί στο πλευρό των κατοίκων, των συλλογικών φορέων της περιοχής  αλλά και της επιστημονικής κοινότητας που κινητοποιούνται  εδώ και χρόνια ενάντια στην επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, δίνοντας έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος ως κοινού αγαθού. Θεωρούμε κρίσιμες τις τρέχουσες εξελίξεις και δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε στάση «ουδετερότητας».

 

Γνωρίζουμε ότι η σιωπή τις ώρες αυτές ευνοεί την συνέχιση της περιβαλλοντικής, κοινωνικής, αλλά και οικονομικής καταστροφής στην περιοχή, που μπορεί σύντομα να πάρει μη αναστρέψιμες διαστάσεις!  Χρέος μας είναι η συμμετοχή σε  όλες τις δράσεις ενημέρωσης της κοινής γνώμης και αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους κάτοικους. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να αποκαλυφθεί πως αγώνας τους είναι δίκαιος και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για «τρομοκράτες» όπως τους παρουσιάζει μερίδα των ΜΜΕ.

 

Στις 22 Σεπτεμβρίου, 21 κάτοικοι που κατηγορούνταν ύστερα από μηνυτήρια αναφορά του τότε δημάρχου Χρήστου Πάχτα, για επεισόδια που έγιναν το Μάρτιο του 2012 στο δημαρχείο Αριστοτέλη, κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι! Στις 9 Νοεμβρίου, στις 9πμ στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί η επόμενη δίκη για άλλη μερίδα κατοίκων! Να είμαστε όλοι δίπλα τους!

Posted on 27/09/2017, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε