Η Καλλιστώ αναζητά εθελοντές για το πρόγραμμα LIFE ARCTOS KASTORIA

life natura ARCTOSKASTORIA

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και την Αναπτυξιακή Καστοριάς υλοποιεί το έργο Life «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα – Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών» (LIFE 09 NAT/GR/333). Οι βασικοί στόχοι του έργου συνοψίζονται στον περιορισμό και την εξάλειψη των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες στο οδικό δίκτυο του Ν. Καστοριάς, στην αντιμετώπιση των περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές, στη διάδοση εφαρμογής μέτρων πρόληψης ζημιών στην αγροτική οικονομία και βελτίωση των όρων συνύπαρξης του ανθρώπου με την άγρια ζωή στο Νομό Καστοριάς.  Τέλος, μεγάλη σημασία δίνεται και στη βελτίωση του επιπέδου ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης του κοινού.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων η ΚΑΛΛΙΣΤΩ συνεχίζει να υλοποιεί Οικο – Εθελοντικό Πρόγραμμα όπου βασικός σκοπός του είναι η κινητοποίηση των μελών των τοπικών κοινωνιών και εθελοντών από Ελλάδα και εξωτερικό στοχεύοντας στην υποστήριξη των προϋποθέσεων για τη συνύπαρξη της αρκούδας και του ανθρώπου στην περιοχή και τη διαχείριση των ορεινών οικοσυστημάτων της. Η δράση θα υλοποιηθεί σε όλο τον ορεινό όγκο της Καστοριάς (Βίτσι, Γράμμος και Βόιο).

Το καλοκαίρι του 2014 είναι η τέταρτη χρονιά της δράσης όπου οι εθελοντές καλούνται να συμμετάσχουν από 8 Αυγούστου 2014 έως και 17 Αυγούστου 2014. Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες οι εθελοντές θα συνδράμουν στην καταγραφή παρουσίας καφέ αρκούδας, στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του τοπικού πληθυσμού, στη διερεύνηση και καταγραφή σημαντικών μονοπατιών καθώς και των καθαρισμό των σημάτων ειδοποίησης σε περάσματα αρκούδας. Όλες οι δράσεις στοχεύουν στην υποστήριξη των ενεργειών για προστασία και διαχείριση της περιοχής.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πρακτικές πληροφορίες …
Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν άτομα άνω των 18 ετών, με όρεξη και επιθυμία συμμετοχής.

Που μένουμε;
Σε παραχωρημένο ξενώνα.

Τι τρώμε;
Μαγειρεύουμε στους χώρους όπου φιλοξενούμαστε ενώ κάποια από τα γεύματα μας γίνονται σε ταβέρνες της περιοχής.

Πως είναι μια μέρα στο πρόγραμμα;
Οι πρώτες μέρες του προγράμματος είναι μέρες εκπαίδευσης στην περιοχή, τη χλωρίδα και την πανίδα αυτής. Ξυπνάμε το πρωί και παίρνουμε πρωινό όλοι και όλες μαζί, συντονιζόμαστε και γίνεται καθημερινά μια μικρή εκπαίδευση που αφορά τις δράσεις μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Χωρίζονται οι ομάδες και ξεκινάμε τις δραστηριότητες μας. Καθημερινά αναζητούμε τα ίχνη της καφέ αρκούδας και συλλέγουμε τα στοιχεία της παρουσίας της. Κάνουμε πεζοπορικές διαδρομές για να γνωρίσουμε την περιοχή, ενημερώσεις στην τοπική κοινωνία κ.α.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα μπορούμε να το συνδιαμορφώσουμε ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και τις προτάσεις που θα προκύψουν. Τον ελεύθερο μας χρόνο προσπαθούμε να γνωρίσουμε καλύτερα την τοπική κοινωνία και να έρθουμε σε επαφή μαζί της ενώ παράλληλα να την ενημερώσουμε για θέματα που την αφορούν. Το ίδιο και στους επισκέπτες της περιοχής δίνοντας έμφαση στο να γνωρίσουν τα δασικά οικοσυστήματα και την πανίδα αυτών.

Τι φοράμε;
Χρειάζεται να έχουμε μαζί μας ρούχα τόσο καλοκαιρινά όσο και πιο ζεστά, μη ξεχνάμε στο βουνό έχει δροσούλα ή και κρύο. Είναι αναγκαίο να έχουμε μακριά παντελόνια, κλειστά παπούτσια (κατά προτίμηση μποτάκια – ορειβατικά), μακριμάνικα μπλουζάκια μαζί μας.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων οι εθελοντές και οι εθελόντριες θα είναι ασφαλισμένες.

Τι έχουμε μαζί μας;
Απαραίτητο είναι να έχουμε μαζί μας σεντόνια και μαξιλαροθήκη, τα προσωπικά μας είδη (σε περίπτωση που κάποιος ή κάποια λαμβάνει κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή προτείνουμε να έχετε μαζί σας ότι είναι αναγκαίο για όλη τη διάρκεια του προγράμματος), sleeping bag, ένα φακό και ένα σακίδιο πλάτης για να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα προσωπικά σας είδη όσο θα λείπουμε στις δράσεις. Επίσης καλό είναι να έχετε ένα δοχείο νερού τουλάχιστον ενός λίτρου, γυαλιά ηλίου και καπέλο.
Άλλα αναγκαία που καλό είναι να έχουμε στο νου μας:
Για κάθε άτομο που θα συμμετάσχει ζητάμε να είναι (ή να γίνει) μέλος – συνδρομητής της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ. Επιπλέον, ειδικά για φέτος το κόστος της διατροφής θα μοιραστούμε όλοι και όλες που θα συμμετάσχουμε στο εθελοντικό πρόγραμμα. Το κόστος ασφάλισης κατά τη διάρκεια της συμμετοχής των εθελοντών, οι μετακινήσεις εντός της περιοχής του προγράμματος και η διαμονή καλύπτεται από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ.

katagrafontas ta ixnh sta Grevena
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής παρακαλώ επικοινωνήστε με τον Υπεύθυνο Τύπου και Επικοινωνίας της Καλλιστώς, Γιώργο Θεοδωρίδη, στο 2310 252530, στο φαξ 2310 272190 και στο email: communication@callisto.gr .

(Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο της Καλλιστώς από παλιότερες εθελοντικές δράσεις)

Posted on 15/07/2014, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

Σχολιάστε