Το έργο ECO TOURISM TRAILS: Νεστόριο – Κορυτσά, Οικολογικός Προορισμός

eco logo

Δήμος ΝεστορίουΔήμος ΚορυτσάςCallisto

 

 

 

 

 

 

 

 

Δυο γειτονικοί δήμοι, όμορων χωρών, ο Δήμος Νεστορίου από την Ελλάδα και ο Δήμος Κορυτσάς από την Αλβανία καθώς και η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» συνεργάστηκαν εποικοδομητικά για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στην διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Αλβανίας. Η αφορμή της παραπάνω συνεργασίας ήταν η υλοποίηση του έργου: «Διαφοροποίηση του Τουριστικού Προϊόντος: Οικο-τουριστικά Μονοπάτια στην Διασυνοριακή Περιοχή για την Προώθηση του Εναλλακτικού Τουρισμού» με το ακρωνύμιο «ECO TOURISM TRAILS» που εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα – Αλβανία 2007-2013».

Στα πλαίσια του παραπάνω έργου, υλοποιήθηκαν δράσεις ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των Δήμων Νεστορίου – Κορυτσάς ώστε να αποτελέσουν προορισμό οικολογικού τουρισμού.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του έργου δημιουργήθηκαν 5 θεματικά οικο-τουριστικά μονοπάτια, εκ των οποίων, τα τρία στον Δήμο Νεστορίου και τα δύο στον Δήμο Κορυτσάς:

• Μονοπάτι Φυσικού Κάλλους γύρω από το χωριό Dardha που συνδυάζει φυσικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της περιοχής.

• Οικολογικό Μονοπάτι κοντά στην πόλη της Κορυτσάς που περνά από το Πάρκο Rinia, ανηφορίζει το όμορφο βουνό Morava και διασχίζει το χωριό Mborje, προάστιο της Κορυτσάς.

• Μονοπάτι River Party – Κοντάρι, κατά μήκος της νότιας όχθης του ποταμού Αλιάκμονα, σε ένα όμορφο τοπίο.

• Μονοπάτι Νεστόριο – Τσούκα – Παλιά Μονή Ταξιαρχών -, που ακολουθεί τον παλιό δρόμο που έκαναν οι Νεστορίτες για να πάνε για προσκύνημα στο Μοναστήρι.

• Μονοπάτι της Αρκούδας, ένα μονοπάτι επικεντρωμένο στην ζωή της καφέ αρκούδας – συμβόλου της περιοχής.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΚΑΛΛΙΣΤΩ ΝΕΣΤΟΡΙΟ 2014 088August 2014 134

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ δράση αυτή συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία ήπιων υποδομών εναλλακτικού τουρισμού στην διασυνοριακή περιοχή.
Ωστόσο, εκτός από τις υποδομές, υλοποιήθηκε και μια σειρά άλλων δράσεων που αποτελούν εργαλεία για την ανάπτυξη του οικολογικού τουρισμού.

Πραγματοποιήθηκαν δράσεις ευαισθητοποίησης των τοπικών φορέων και του τοπικού πληθυσμού όπως ημερίδες διάδοσης του έργου τόσο στο Νεστόριο όσο και στην Κορυτσά, δημοσιεύσεις σε περιοδικά και εφημερίδες, δημιουργήθηκε το site του έργου στη διεύθυνση http://www.ecotourismtrails.org/, διοργανώθηκαν συζητήσεις με τοπικούς επιχειρηματίες και των δύο χωρών με αποτέλεσμα τη δημιουργία διασυνοριακού δικτύου τοπικών παραγόντων για την ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού.

Ακόμη στα πλαίσια του έργου, απασχολούμενοι ή εκπρόσωποι των τοπικών τουριστικών φορέων παρακολούθησαν εργαστήρια κατάρτισης σε θέματα οικο-τουρισμού, οικο-ξενάγησης, διερμηνείας της τοπικής διασυνοριακής κουλτούρας & κληρονομιάς, οικο-τουριστικού μάρκετινγκ, συνεργασίας με Ευρωπαϊκά οικο-τουριστικά δίκτυα. Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν τόσο στο Νεστόριο όσο και στην Κορυτσά. Για περαιτέρω εμβάθυνση αλλά και για ενημέρωση του ανθρώπινου δυναμικού σε θέματα που αφορούν στις νέες τάσεις αειφόρου τουριστικής και οικο-τουριστικής ανάπτυξης, δημιουργήθηκε εκπαιδευτική πλατφόρμα «e-learning» εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Επίσης, για την προσέλκυση του επισκέπτη στη διασυνοριακή περιοχή σχεδιάστηκαν συγκεκριμένες τουριστικές διαδρομές και τουριστικά πακέτα, κοινά για τους δύο Δήμους, που περιλαμβάνουν σημεία εξειδικευμένου οικολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον δημιουργήθηκαν χάρτες, φυλλάδια, τουριστικοί οδηγοί και ένα web portal σε τρείς γλώσσες, ελληνικά, αλβανικά και αγγλικά.

Με όλες τις παραπάνω δράσεις, το έργο «ECO TOURISM TRAILS» δημιούργησε νέες δραστηριότητες στην περιοχή και κατάφερε να ενεργοποιήσει το τοπικό δυναμικό στην ανάπτυξη ενός νέου τουριστικού προϊόντος, μιας ξεχωριστής τουριστικής οικολογικής εμπειρίας.

Το έργο «ECO TOURISM TRAILS» έφτασε στο τέλος του, αφήνοντας εύφορο κλίμα για περαιτέρω συνεργασία των δυο χωρών που είναι απαραίτητη στην εδραίωση πολιτικής αειφόρου τουρισμού και ανάπτυξης, σε ένα ανέγγιχτο χώρο με εξαιρετικά τοπία, με ξεχωριστή πολιτιστική κληρονομιά.

cross_border

Posted on 05/12/2014, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε