Τροχαίο με αρκούδα σε επαρχιακή οδό της Καστοριάς

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ένα ακόμα τροχαίο ατύχημα με θύμα αρκούδα συνέβη το Σάββατο 27 Ιουνίου στις 11μμ σε επαρχιακό δρόμο στην περιοχή της Καστοριάς και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Φωτεινή. Ευτυχώς δεν κινδύνεψε η ζωή του οδηγού. Στο συγκεκριμένο σημείο έχουν γίνει πολλά ατυχήματα με θύματα είδη της άγριας πανίδας λόγω της πυκνής βλάστησης που υπάρχει εκατέρωθεν του δρόμου και της γειτνίασής του τόσο με τον ημιορεινό όγκο που αποτελεί βιότοπο όσο και με αρδευτικό κανάλι από το οποίο τα ζώα πίνουν νερό. Συγκεκριμένα τα 3 τελευταία χρόνια έχουν σκοτωθεί στην συγκεκριμένη περιοχή 2 αρκούδες, 2 ζαρκάδια, 2 λύκοι και αρκετές αλεπούδες. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA έχουν τοποθετηθεί στον κάθετο άξονα Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή υπερενισχυμένος φράχτης και πινακίδες που ενημερώνουν τους οδηγούς για την ενδεχόμενη διέλευση αρκούδων, ελαχιστοποιώντας τα ατυχήματα. Ωστόσο δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί υπερενισχυμένος φράχτης σε όλο το οδικό δίκτυο της περιοχής και για αυτό οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να σέβονται τα όρια ταχύτητας.

Mέλος της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ που λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA, αλλά και ως τακτικός εκπρόσωπος της «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» στην επίσημη OAE με βάση το ΦΕΚ 272/07-02-2014, ειδοποιήθηκε από υπάλληλο του Δασαρχείου αρκετά αργότερα από την ώρα του ατυχήματος και έσπευσε στο σημείο λίγη ώρα πριν το ζώο καταλήξει.

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ εκφράζει την δυσαρέσκειά της για δύο σημαντικά ζητήματα:
α) για το γεγονός ότι δεν ειδοποιήθηκε εγκαίρως παρά το γεγονός ότι διατηρεί στην περιοχή Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) για την αρκούδα στα πλαίσια του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA αλλά και τακτικό εκπρόσωπο στο πλαίσιο της επίσημης ΟΑΕ. Επιπλέον, με βάση το ΦΕΚ τόσο η τροχαία όσο και το Δασαρχείο που είναι αρμόδιο να συντονίσει μια τέτοια επιχείρηση έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν αρμοδίως όλους τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετέχουν στην ΟΑΕ.
β) για το γεγονός ότι δεν παρίστατο (όπως θα όφειλε με βάση το ΦΕΚ) κτηνίατρος προκειμένου να παρασχεθούν στο βαριά τραυματισμένο ζώο οι πρώτες βοήθειες και να του γίνει η κατάλληλη αναισθητοποίηση για καλύτερη διάγνωση και τυχόν ανάνηψη. Αντ’ αυτού η αναισθητοποίηση του ζώου έγινε με ερασιτεχνικό τρόπο από εκπρόσωπο φορέα που δεν συμμετέχει επίσημα στην ΟΑΕ και δεν είναι κτηνίατρος, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί περαιτέρω η κατάσταση του ζώου και να καταλήξει πρόωρα.

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ δεσμεύεται ότι θα προσπαθήσει να πείσει τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αναγκαιότητα της τοποθέτησης στην περιοχή ενημερωτικών πινακίδων για τους οδηγούς. Τέλος, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ θέλει για ακόμα μία φορά να τονίσει ότι οι οδηγοί πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί αυτή την εποχή όπου λόγω της καρποφορίας των οπωροφόρων δέντρων οι αρκούδες παρουσιάζουν μεγάλη κινητικότητα, αλλά και γύρω από την περιοχή της λίμνης στην οποία κατευθύνονται πολλά ζώα για να πιούν νερό!

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Θεοδωρίδης Γιώργος/ Υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας «Καλλιστώ»

2310252530(εσωτ.2)/ communication@callisto.gr

Δρ. Γιώργος Μερτζάνης/ Επιστημονικός Υπεύθυνος «Καλλιστώ», 6999-230693

 

Posted on 02/07/2015, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: